Thursday, March 07, 2013

Si Hijau ku merajuk lagi!!!! - masalah hon & minyak hitam terlebih

Tengok tajuk, kawan2 lelaki dalam blog AT ni mesti tau kan apa jadi... Haaaa... Betul lah tu!! Hehehe... Mungkin entry ni akan jadi entry terpanjang dalam blog AT nih.. dah lama tak buat karangan nih.. heheh

Alkisah bermula 2 hari lepas, apabila hon kereta AT tak berhenti bunyi selama 30 saat ke 1 minit.. Yang jadi pelik sebab AT tak tekan hon, tapi still bunyi.. Dah cabut wayar kat stereng pun bunyi lagi.. Mintak tolong brader kat opis supaya tengokkan.. Bila dia check,  hon ke-2 keta yg berbunyi.. Wayar dah tak betul.. SERIOUS!! AT tak tahu ada hon ke-2 kat kereta tuh.. Dia kata hon ke-2 tu alarm hon.. Dia potong wayar yg bersambung kat bateri tu.. Lepas tu xder la bunyi.. Entah macam mana dia boleh check minyak hitam.. Dia angkat jer rod besi tu, minyak tu ada kat bawah penanda minimum.. Dia membebel.. AT pun cakap la yang kereta tu memang nak dihantar servis minggu ni tapi dia kata takkan nak tunggu sampai keta tu 'stuck' baru nak pergi.. Dia pergi tolong beli minyak & refill.. Dia tuang semua.. Dia kata xper, biar maximum.. Hmm... AT diamkan ajer lah kan.. YOLAH, MANOLAH DEN TAU APO KOSAN EH..

Balik tu, ambil adik AT mcm biasa kat Putra Damai.. Lepas je Gleneagles Ampang, tetiba AT perasan asap keta tebal semacam.. warna putih plak tuh... Naik jer flyover depan Ampang Point, makin tebal asap.. Adik AT suruh berhenti sebab dia kata tak nak jadi 'ayam panggang'.. Sabor jer la.. AT berhenti ke tepi & terus call adik ipar AT.. Dia dah nak sampai umah & dia suruh kitorang tunggu kat flyover tuh.. Lepas tu baru teringat kawan adik AT, Boy, yg kerjanya servis kereta..  Apa lagi.. gunalah kabel yang ada.. Dalam masa 30-40 minit dia sampai.. Check punya check, dia 'kenakan' AT balik, "apsal isi minyak hitam lebih sangat2 nih? Tu sebab lah berasap. Tengok, minyak naik kat air filter nih"..

adik AT candid masa tgh cakap dgn Boy nih..
Maaf ler kerana memek muka AT yang tak semengah tu..
he3..
A'ah... Memang berminyak airfilter tuh.. Dia bersihkan, then dia pasang semula.. Masa tu dia cakap boleh bawak lagi tapi tak boleh speed la.. he3... Takpelah, demi keselamatan AT & pengguna jalanraya, AT bawak slow jer la walaupun beberapa kali dihon.. sabar jelah!!.. Boy follow belakang sampailah dia sms katanya ada hal.. Takpelah kan, sebab dia dh tolong datang tengok..

Sampai jer kat trafic light depan Manjaku Ampang, asap tebal keluar lagi.. Hmmm.. Berhenti kejap... Adik AT call kawan dia yg lagi sorang, Elis, sama kerja mcm Boy.. Member adik yg sorang nih kata boleh gerak lagi.. Okeylah, AT gerak jugak.. Elok naik Bukit Ampang tuh, jeng jeng jeng... Sekali lagi asap tebal menyelimuti ruang udara sampaikan kereta kat belakang AT terpaksa slow.. Mau tak, dahla malam.. Apa2 hal jadi kang, AT gak yang kena.. Tekan minyak macam biasa.. Sampai kat area ternakan kambing, dah tak bleh nak speed.. ENJIN RASA BERAT SANGAT2..  Berhenti kat tepi, call Elis, dia kata dia datang tolong.. Okeyla.. 10 minit lepas tu, Boy pulak call.. Dia pun kata nak datang tengok sekali.. Haaa... Masa tu dah pukul 10.30malam..





Hamik ko, 2 pomen ngadap Si Hijau.. he3.. Diorang buangkan sikit minyak hitam tuh..  tak amik plak gambar budak 2 org nih tgh buat keje..  Selesai jer diorang buat semua tu, terus gerak balik.. Masuk jer gear 2, kereta bergegar sikit, terus AT on light hazard walaupun kutahu salah.  Rasa selamat pulak bila member adik AT pun buat perkara yang sama dan eskot AT.. Sampai jer kat area rumah AT tu, Elis terus balik ke rumah dia & Boy still eskot AT sampai ke parking depan rumah.. Dia check lagi sekali enjin kereta tu.. Masa tu dah pukul 11 pm.. Sedap tido wehh.. Dia selesai check lebih kurang dalam pukul 11.30 pm.. Dia cakap plug & air filter kena tukar.. Terharu gak bila dia cakap yang AT still nampak cool jer bangga jap cuma adik AT jer yg gelabah sikit.. Yelah, kita yang drive, kita kena sentiasa sedia apa saja masalah  kereta nih..  Borak2 sekejap.. Then dia balik..

Terima kasih yer dik sebab tolong akak.. Sorry sangat2 ganggu waktu rehat..

Pengajaran gak nih.. Patutnya AT kena hantar servis kereta last week tapi sebab ada perkara yg perlu diselesaikan, tangguh minggu nih.. Kawan2 opis dah mula bising, beli jer la kereta baru... huhuhuhuhhhhhhhhu


A.d.i.o.s

****teringat kena tukar tayar kereta sorang diri.. huhu3..


2 comments:

  1. servis berkala memang penting... he hehe...agaknya memang dia mintak kereta baru kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasal sis.. entah mcm mana kali ni bleh jadi mcm berlengah-lengah nak servis.. kereta pun dah 10 tahun sis.. mmg kena ready macam2 la kan.. kereta baru..?? memang sedang berlegar dlm pala otk nih.. heheh

      Delete

TQ sebab sudi tinggalkan komen.
Kawan2 memang terbaik..
♥^_^♥