Tuesday, January 22, 2013

Nak tanya sikit^_^


sebenarnya dah lama nak tanya,
pernah mintak tolong mr google carikkan jawapan,
tapi macam2 yang kuar..
jadi keliru..

nak tanya,
kalau kita tukar link/url blog kita, 
ada effect apa2 tak?
Rakan2 blog kita plak macam mana? 
Masih ada atau hilang? 

Harap dapat share 

^_^


9 comments:

  1. dulu pernah tukar link jugak...

    erm...nak share cam x ingat sangat...tapi apa yang farah buat... mula-mula create new blog url... lepas tu backup dulu blog kita yang sekarang ni...then...export blog ke url yang baru...done...

    tapi cuba tunggu feedback dari yang lain2...takut2 kalau jadi apa2 pulak nanti.. saya x der la expert sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. create new blog n export ek.. ok.. TQ sis.. :)

      Delete
  2. saya pernah tukar url dulu, tapi bila dah tukar url orang tak dapat detect url blog baru kita rasanya. orang kena re-link balik :D kalau tak salah la

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo.. kalau kena re-link balik, sebelum tukar kena inform rakan2 dulu la ek sebelum tukar... hurmmmm

      Delete
  3. Assalammualaikum, is rasa nak beri jawapan untuk awak wakil kepada Google yg sombong tu, ok apabila kita tukar link url blog kita, sememangnya akan effect kepada SEO, dalam ketegori linker, atau linkback, yang mana dahulunya, kalau awak penah komen dan paste link ke blog awak balik (linkback) dalam komen box blog is misalannya, maka link tersebut dah kena cutoff, so tiada linkback lagi ke blog awak dr blog is.

    Ok pening? tak per is explain balik, macam awak beli rumah kat Cheras, kemudian invite orang datang kenduri kesyukuran, so orang akan tahu rumah awak kat Cheras, dan jirang pun kenal awak serta yang jual nasi lemak depan rumah pun kenal awak, tetapi apabila awak pindah ke tempat lain, ke Klang misalnya, maka rumah awak di Klang dan tidak lagi di Cheras, walaupun awak dah invite orang datang ke kenduri kesyukuran, tetapi jiran2 lama sebelah rumah di Cheras tak datang, orang jual nasi lemak pun makin lupa kan awak, walaupun ada orang baru yang datang tetapi yang lama, mesra dengan awak, awak akan kehilangan mereka. Kalau nak tukar link url blog awak, is saran kan supaya beli domain name, (.com, .my, .net) sebab contoh aawak beli www.aetyhasteja..com, domain akan redirect visitor ke http://aetyhasteja.blogspot.com dengan parking domain name www.aetyhasteja.com, walaupun nama dah berubah tetapi tidak kehilangan reader. so jangan tukar kat blogspot, awak just beli domain name sahaja. kalau keliru lagi boleh dtg tanya is balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh, details explanation... erm.. AT tanya pun bukan sebab apa, ada la sorang dua member yg cakap, agak sukar utk ingat blog name AT.. kalau easy to change without lost rakan2 blogger, mmg nak tukar.. hmmmm...

      Delete
    2. kalau macam tu AT patut beli domain name dan letak nama ATteja.com.my, senang kan nak ingat? hmmm is pun nak activate balik domain name yg dulu punya expire dah nak renew tak boleh kenapa entah. maybe ada masalah billing kowt.

      Delete
    3. beli domain ek? tak cukup income lagi.. update blog pun sekali sekala.. dulu masa decide nak jadi ahli blogger sebab suka2 sebenarnya but when it can generate income, mmg banyakkkkkkkk nak kena belajar.. ^_^

      Delete
    4. hmmm nuffnang nie kalau kita pakai domain beli, dia sebenarnya akan sayang kita tau sebab PR leh dapat senang, senang orang ingat dan popular sebab orang senang nak ingat hehehehe, bila dah sayang iklan pun belambak lerrr jawabnya.

      Delete

TQ sebab sudi tinggalkan komen.
Kawan2 memang terbaik..
♥^_^♥