Thursday, August 27, 2009

Ramadhan - 2

Dah hampir seminggu kita berpuasa. Kemeriahan bertarawih jelas dirasai. Time ni jugakla dh ramai yg budget keperluan raya.. erm.. awal lagi kan??

Utk catatan sebelum nih, aku ada cakap pasal Jamuan Persaraan Abg Latif di Satay Station, Kg Pandan Dalam, Ampang pd 18.08.2009. Ada la picture yg aku nak share (sorry la sebab upload time puasa nih). Gambar girl yg sorang tu adalah pelayan yg x jemu layan karenah geng ofis aku ni.. sajer je aku amik pict dia (kabur skit) .. he he

Lokasi : Satay Station







geng yg pergi


Lokasi : Ofis Aku

Gambar yang kat bawah ni plak adalah potluck sempena nak menyambut puasa (21.08.2009). Buat kat ofis. Masing2 bawak hidangan. Aku?? Goreng mihun sebab ada kakak aku yg sorang tu teringin nak makan (my mom jadi chefnya.. he he ) sorry sebab xbanyak gmbr sebab masing2 dh mengadap makan.. makan2 ni dari pagi sampai ke petang (selagi x habis).


Asal bulan puasa jer, bazar sana sini. Ditambah pulak dengan buffet offer dari Hotel @ Restoran. Bila time gini lah, ada geng2 yang nak berbuka puasa bersama. Pada aku, xder bezanya. Bercerita pasal bazar, Bazar Ramadhan yg aku suka singgah adalah kat taman rumah aku (off couse la), Kampung Baru (cari bubur lambuk selalunya but this time cari JUS JUMBO SURIA FM), Bangi (w/pun kekadang x ingat jalan). Belanja pun boleh tahan la kan tapi sendiri mau ingat la. Pada aku, air tangan mak jugak yang aku mahukan. Hari minggu jer baru kitaorang adik beradik dapat tolong utk sama2 masak juadah berbuka. Antara kuih-muih yang selalu adik kembar aku beli - popia goreng, karipap. Kalau aku bila sesekali beli utk family - Air Sirap Selasih & Ayam Panggang Masala. hmm.. nyummy... Ya Allah, apa la aku nih, PUASA laaaa!!





A.d.i.o.s

Thursday, August 20, 2009

Ramadhan

11 bulan menghitung detik menantinya Ramadhan
Bulan yg penuh dgn keberkatan & keinsafan




A.d.i.o.s

Wednesday, August 19, 2009

Hanya kerana...

hari ni lambat lagi sampai kat tempat kerja. keluar awal, pukul 7.15pg (lbh kurang). elok lepas jer trafik light carefour ampang, dah jem. aku tengok jam. baru pukul 7.25pg, xkan dh jem teruk gini. dekat 30 minit baru dpt lps trafik light pertama. dah tu plak sangkut kat trafik light bdr baru ampang. masa tu dh lebih kurang 8.00pg. hati dah bengkak. dah la semalam aku lambat sampai sebab terbabas bangun pagi, lena sangat lps mkn ubat sakit kepala mlm semalam. aku tgk jam lagi sekali, adooi dh pukul 8.15pg. elok jer masuk kat area Pekan Ampang tu, adoi... patutla jem!!! LORI ROSAK!! kalau setakat lori hardware tu xpe la jugak, ini LORI PANJANG tu!! hanya kerana lori tu, jem sehingga 2 km.. tapi xper la, janji aku selamat sampai kat ofis walaupun time punch card aku jadi merah. (*v*)


A.d.i.o.s

Tuesday, August 18, 2009

In the eyes of the world

When we talk about sports, it was very frustating moment when Malaysia didn't have any tickets to final World Championships in Hyderabad, India. Malaysia’s world No. 1 Lee Chong Wei, who was seen as Malaysia’s great hope to nail the elusive world championship title, did not survive a threat from within himself and bowed out tamely again to Indonesian Sony Dwi Kuncoro, this time in the quarter-finals. The doubles department also failed to end the barren run for Malaysia in the championships with Koo Kien Keat-Tan Boon Heong and Mohd Fairuzizuan Mohd Tazari-Mohd Zakry Abdul Latif coming narrowly close to making it an all-Malaysian final. It was also a disappointing outing for the world No. 1 women’s pair of Chin Eei Hui-Wong Pei Tty. They failed to reach the quarter-finals of the championships for the first time in four outings. And they are still hounded by their lack of consistency. Hopefully, utk kejohanan seterusnya, they will be strong enough to reach the greatest succes as before.

"King of the sprinting world".That is the word that we can describe to Usain Bolt when he breaking the world 100m record at the World Athletics Championships in Berlin on Sunday. Bolt smashing his own record from 9.69 seconds he made in Beijing to 9.58 seconds.



A.d.i.o.s

Monday, August 17, 2009

My Favourite Songs - New Divide by Linkin' Park

I remembered black skies, the lightning all around me
I remembered each flash as time began to blur
Like a startling sign that fate had finally found me
And your voice was all I heard that I get what I deserve

So give me reason to prove me wrong, to wash this memory clean
Let the floods cross the distance in your eyes
 Give me reason to fill this hole, connect the space between 
Let it be enough to reach the truth that lies across this new divide

There was nothing in sight but memories left abandoned
 There was nowhere to hide, the ashes fell like snow
And the ground caved in between where we were standing
 And your voice was all I heard that I get what I deserve

So give me reason to prove me wrong, to wash this memory clean
 Let the floods cross the distance in your eyes across this new divide

In every loss, in every lie, in every truth that you'd deny
And each regret and each goodbye was a mistake too great to hide
 And your voice was all I heard that I get what I deserve

So give me reason to prove me wrong, to wash this memory clean
Let the floods cross the distance in your eyes
Give me reason to fill this hole, connect the space between
Let it be enough to reach the truth that lies across this new divide
Across this new divide, across this new divide


A.d.i.o.s

Thursday, August 13, 2009

It's All About Life - Muzik Rentak Jiwa

People keep saying that music is part of life. Same goes with me. Aku? Semua lagu aku layan tapi kekadang tengok gak, ada lagu yg buat aku menyampah nak dengar. I do have a few favourite songs @ musics. Korang pun mesti ada kan?

One of my favourite song aku skang ni, Bisikan Cinta - One Nation Emcees. W/pun lagu tu di 'composed' semula drpd lagu George Michael, aku x tau kenapa aku suka dgr. Rumors saying that diorang ni ciplak idea, but for me ianya satu kreativiti yang baik utk menunjukkan yang music tu universal. Knp aku suka? Entahla..mungkin sebab lirik lagu tu sendiri. Antaranya :-

"Dengarlah rintihan hati, suara jiwaku ini, moga kan kau tempuhi, segala rintangan yang bakal menanti,tanpaku menemanimu, kau tetap diingatanku, namun masa dah berlalu"

Hu hu.. nak kata jiwang ayat nih, mungkin jugak.. tapi disebabkan rentak lagu tu ala2 hip hop, layan arr.. Aku dpt CD One Nation Emcees ni masa diorang jadi guest artist utk event Chill Out TM di Jusco Setiawangsa. Tarikh tu 'ter'salah setting, sebenarnya 19.07.2009. W/pun suasana tu x semeriah konsert final Gengstarz, they perform very well. Peramah bebudak ONE nih (*v*).

 


Music tu universal. Ada melambangkan percintaan, kedamaian, perpaduan, nasihat, marah, etc. Rentaknya pula ada pop, rock, r&b, balada, hip hop, techno, jazz, disco etc. Ada orang xboleh buat kerja kalau x dengar music (org yg menaip ni lebih kurang sama jugak). Sometimes, lirik lagu tu boleh dijadikan sebagai motivasi diri. Xkisahla mcm mn cara nak motivasikan diri, asalkan x lari dari landasan hidup. Mcm yg aku notekan di awal tadi, music is part of life.




A.d.i.o.s

It's All About Life - Si Leo - ada kena ker?

Aku si bintang Leo-July.. kalau bab sikap nih, aku sendiri kekadang x faham ngan diri aku sendiri..(*v*)

JULAI
seronok didampingi * banyak berahsia dan sukar dimengerti ( terutama lelaki ) * agak pendiam kecuali dirangsang *
ada harga dan maruah diri * tidak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah jika disusahkan * mudah dipujuk dan bersikap lurus * sangat menjaga hati orang lain * sangat peramah * emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hati dan lambat pulih * berjiwa sentimental * kurang berdendam * mudah memaafkan tetapi sukar melupakan * tidak suka benda remeh temeh * membimbing cara fizikal dan mental * sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang * layanan serupa kepada semua orang * tinggi daya simpati * pemerhatian yang tajam * suka manilai orang lain dengan pemerhatian * mudah dan rajin belajar * suka muhasabah diri * suka mengenang peristiwa atau kawan lama * suka mendiamkan diri dan duduk di rumah * suka tunggu kawan tapi tak cari kawan * tak agresif kecuali terpaksa * lemah dari kesihatan bahagian perut * mudah menjadi gemuk jika tak dikawal * minta disayangi * terlalu mengambil berat * rajin dalam membuat kerja

ada jugak la sikap diatas yang kena ngan aku especially yang aku boldkan.. apa yg menyebabkn sikap tu wujud, adalah.. aku sendiri cuba lupakan tapi xtau kenapa macam payah jer.. pada aku elok jugak sebab ia membuatkan aku lebih berhati-hati dalam memilih kawan.


A.d.i.o.s

Wednesday, August 12, 2009

Welcome to blog arena.. heheheh

rasa mcm ketinggalan plak bila x buat blog walhal member2 semua baik punya update blog masing2..

1st episode ni apa nak citer. ntahla.. ha ha.. dah create blog xder citer plak. citer tu ada tapi nak mula tak tau..(*v*)

Skang ni dh Ogos 2009. It takes about 2 weeks nak sambut Ramadhan. Puasa belum lagi tapi dh mcm2 iklan keluar offer berbuka puasa. A month before tender2 tapak berniaga dh keluar. Lumrah hidup, setiap kali Ramadhan menjelma, ianya satu pintu rezeki buat para peniaga diluar sana. Tapi kita ni kena beringat jugak. Kadang2 tu time puasa, berbelanja fuhhh. Semua nk makan. Slalunya belanja 1 hari mkn rm 5-rm10 tapi bila time pose. ha, amik ko! dekat rm 50 pun ada. Tapi pada aku it's a good time sebab dapat diet (konon!!)

bila citer pasal puasa ni kan, teringat masa berbuka puasa kat Carcosa Seri Negara.. class beb!! almaklumlah xpernah makan kat tempat macam tu.. it is the most historic colonial hotel in Kuala Lumpur. The mansion was originally served as genteel residences for only the most senior of colonial civil servants in British Malaya; from governors to British High Commissioners.. dah lama bertapak.. lebih 100 tahun i think.. apa yg aku kagum adalah penyerahan semula mansion ni kpd Malaya 'coz suatu ketika dulu PM kita, Tunku Abd Rahman berikan ini sebagai hadiah sebab beri kemerdekaan pd Malaya (dr artikel yang aku baca la).. history beb, memang favourite aku.. (*v*)

kat sini jugakla aku dapat kenal ngan somebody.. siapa? jeng jeng jeng.. biarlah rahsia..(konon)..

Next week 18.08.2009, ada jamuan perpisahan utk Abg Latif. Siapa dia? One of staff kat tempat aku bekerja yg bakal bersara wajib this september 2009. Kat mana? SATAY STATION, Kpg Pandan. Member2 ada cakap, sate kat situ memang best. Kalah sate samuri. Member aku la yg cakap bukan aku yang cakap. Tapi aku ada perasan 1 cawangan SATAY STATION kat Ampang. Betul2 kat traffic light sebelum ke Carefour Ampang. Erm, sedap ker? Belum rasa lagi aku tak tau la..

On Monday 10.08.2009, anak buah aku genap setahun. Buat mkn skit, sate + kek comel. Perangai dia? Hu hu. Mulut dah bising bercakap (w/pun aku x faham), berjalan setapak dua TAPI gigi belum tumbuh lagi.. One day before, dia demam & muntah2. My sister bring him to hospital but Alhamdulillah, doctor said he's gonna be okay. In this situation, all family bimbang kalau2 kena Demam Virus tu. Kebetulan plak, my twin sisters baru baik dari fever. Last week, langsung x pergi sekolah. Dikuarantin di rumah atas nasihat doktor. Makan ubat? x payah citer la.. selagi x tinggi suara selagi tu la x makan.

Apsal 1st chapter citer pasal makan arr?? Mungkin sebab nak sambut bulan puasa ni kot. Tapi nak kena beringat, Makan utk Hidup, bukan Hidup utk Makan.

A.d.i.o.s